Meer over De Viermarken – Viermarken

Meer over De Viermarken

Van harte welkom bij De Viermarken, midden in het groene hart van Twente. De boerderij ligt in het mooie gebied ‘t Wageler, vlak achter het Abraham Ledeboerpark. We bestaan al ruim 25 jaar bij de gratie van vrijwilligers. Er is veel veranderd in de loop der jaren, maar een ding bleef onveranderd: we kijken naar wie je bent en wat je nodig hebt.

We hebben momenteel twee vestigingen: de participatieboerderij De Viermarken en theeschenkerij Oldenhof.

Lees hieronder nog veel meer over ons. 

Groots en groen in Twente

We hebben ongeveer 18 hectare aan oppervlakte in totaal, waarvan het grootste deel (15 hectare) weilanden. Je vindt bij ons vele dieren, vele groenten en vooral veel fijne mensen die gedurende de week werken aan mooie producten voor onze klanten. Steeds vaker weten mensen en ondernemers uit heel Twente de weg naar De Viermarken te vinden. Daar zijn we blij mee, want zo kunnen onze mensen zinvol werk blijven doen en dat motiveert enorm.

Participatieboerderij: We doen het samen

We bieden geen zorg, maar we bieden begeleiding. Wij geloven in mensen, in hun talent en alle mogelijkheden die er wél zijn. Zelfwaardering, respect voor elkaar en talentontwikkeling zijn voor ons belangrijke waarden. We maken geen onderscheid tussen vrijwilligers, medewerkers, cliënten of andere ‘groepen’. We klaren de klussen samen. De boerderijwerkzaamheden houden we bij De Viermarken, overige werkzaamheden hopen we te verplaatsen naar onze tweede vestiging: theeschenkerij Oldenhof.

Ecologische boerderij: Dierenwelzijn voorop

We zijn een ecologische boerderij. Dit houdt onder andere in dat we geen kunstmeststoffen en chemische bestrijdingsmiddelen gebruiken en onze dieren worden gehouden zoals dat bij hun soort past. De kippen hebben ruimte om te scharrelen. Er staat nooit één pony in de wei, maar altijd een aantal bij elkaar, zoals ze dat ook in de natuur leven. We hebben – uiteraard – geen legbatterijkippen, maar onze biologische kippen scharrelen in de boomgaard. We gebruiken ook zo min mogelijk medicijnen voor de dieren; alleen als het echt noodzakelijk is voor het dierenwelzijn.

Kennis- en praktijkcentrum

Ons kennis- en praktijkcentrum groeit goed. We zijn continue bezig processen als ‘van dier naar mest en van mest naar gewassen’ zo optimaal mogelijk te laten functioneren. Bij ons vindt dit alles op een biologische manier plaats. We dragen professioneel uit hoe je biologisch kunt tuinieren.

Theeschenkerij met extra werkplekken

Onze in februari 2019 geopende theeschenkerij Oldenhof biedt veel bijpassende werkzaamheden voor onze mensen. Het biedt werkplekken voor maar liefst 12 personen. De werkzaamheden zijn uiteenlopend en vinden deels buiten en deels binnen plaats. Denk aan creatieve activiteiten, zoals wolverwerking, breien en haken, papier scheppen, bakken en houtbewerking. Buiten kan er gewerkt worden in de bessentuin en in de kruidentuin, waar we kruiden voor onze eigen thee verbouwen. We hopen in de toekomst ook eigen thee-melanges te ontwikkelen.

Een waardevolle missie

We hebben een prominente rol in het gebied ’t Wageler waarbij natuur- en landschapsbeheer, educatie en recreatie ook belangrijke waarden zijn waar we met onze organisatie en mensen aan werken. Samen met andere gebruikers en bewoners willen we graag een bijdrage leveren aan de instandhouding van dit bijzondere gebied.